TOP Trustpilot

Skötselråd för dina LANA GROSSA Modeller

Följ skötselråden
För att kunna njuta så länge som möjligt av dina stickade modeller är det absolut nödvändigt att du observerar garnets skötselråd. På etiketten hittar du viktig information om typ och temperatur på tvätt och mer.

Förvaring
Alla stickade modeller (också köpta) bör förvaras liggande. Hängande förvaring på galgar kan orsaka utstretchning på grund av egenvikten.
Dessutom bör de skyddas mot solljus. Detta är för att förhindra blekning av färgerna, för det finns hitintills inte något bra sätt att färga ull så att det inte blir solblekt.

Tvätt
Du bör vara mycket varsam när du tvättar. Var noga med att tvätta klädesplagget med avigan utåt, på så sätt undviker du att rätsidan inte utsätts för så mycket slitage.
Använd alltid flytande fin- eller ylle-tvättmedel för att undvika risk att rester av tvättmedlet blir kvar på plagget.
Behandla i allmänhet inte ullstickade plagg med mjukmedel eftersom detta kan göra att ullen snabbt förlorar sin elasticitet. Garn som behandlas med "superwash" tål överhuvudtaget inte att bli behandlade med mjukmedel.
Anmärkningen "lätt skötsel" ("pflegeleicht") på garnnystanet betyder inte nödvändigtvis att den stickade modellen också kan tvättas i tvättmaskin. Denna anmärkning antyder enbart att de modeller som stickas med det garnet kan lätt tvättas och snabbt snabbt torkas.

Om du är osäker om den stickade modellen kan tvättas i maskin, eller om handtvätt rekommenderas på garnnystanet, var vänlig observera följande: Stickat material får inte blötläggas, eftersom det kan leda till filtning. När du tvättar för hand, tryck eller gnid inte klädstycket för mycket, borsta det aldrig och vrid inte ut det. Använd kallt eller något tempererat vatten och skölj rikligt.

Om garnet är tvättmaskinssäkert bör du för tvättning av ditt klädesplagg ändå ställa in den skonsamma cykeln med ett låg centrifugering. Maskinens kapacitet måste också minskas med en tredjedel.
Ännu bättre är det fiberskonande ylle-programmet som de flesta tvättmaskiner (ullsymbolen på maskinen). Detta program gör inga hela trumvarv utan vaggar klädstycket fram och tillbaka som i en vagga. Maskinens kapacitet måste här minskas med två tredjedelar.

Normal tvättcykel
Skonsam tvättcykel, minska fyllnadsmängden med en tredjedel
Speciellt skonsam cykel (ullsymbolen på maskinen), minska fyllnadsmängden med två tredjedelar
Handtvätt
Siffrorona i tvättbaljan anger de maximala tvätttemperaturerna som inte får överskridas, strecken under tvättbaljan indikerar en skonsammare behandling.

Torkning
Stickade klädstycken ska under inga omständigheter vridas ur, överskottsvattnet ska bara tryckas ut. Därefter placeras klädstycket mellan två frottéhanddukar vilka rullas ihop och pressas. Lägg ut ditt stickade klädesplagg på en torr frottéhandduk, dra till den till rätt form och låt den torka liggande (plantorkning). Undvik direkt solljus, annars kan färgerna blekna.
De flesta garn tål inte torkning i torktumlare. Om garnet är utryckligen torktumlesäkert, välj den skonsammaste inställningen

Plantorkning
Torktumling i låg temperatur (max 60° C)
Torktumling i normal temperatur
Kan inte torktumlas
Punkterna indikerar torktumlarens torkningssteg.

Blekning
Ibland använder man sig av tvättmedel som innehåller blekmedel för att bleka bort fläckar från tvätten. Men se upp, för sådana tvättmedel kan bara användas om triangelsymbolen inte är korsad!

Blekmedel kan användas
Tål inte blekning, använd inte tvättmedel med blekmedel

Kemtvätt
Många garner bör överhuvudtaget inte vattentvättas. De måste lämnas in för kemtvätt.

Kan kemtvättas (men tål inte starkare tvättvätskor än perkloretylen)
Skonsam kemtvätt för känsliga textilier
Kan inte kemtvättas
Bokstäverna i cirkeln anger det lösningsmedel som ska användas, strecket under cirkeln betyder en begränsning av mekanisk belastning, tillsats av fukt och temperatur.

Strykning
Den naturliga fiberullen har på grund av sin höga elasticitet en självåterhämtande effekt på både rynkor och veck. Häng bara dina ut dina stickade kläder över natten, eller i ditt badrum medan du tar en varm dusch. Luftfuktigheten gör att rynkorna rätar tillbaka sig på egen hand.
Om du i undantagsfall fortfarande stryker ditt stickade klädesplagg så använd den lägsta temperaturinställningen - och detta bara om det är uttryckligt tillåtet!
Ännu bättre är om du ångar ditt stickade klädesplagg med ett ångstrykjärn, men stryk inte utan använd bara ångan!

ca. 110° C
ca. 150° C
ca. 220° C
Kan inte strykas

Ännu ett tips
Om du är osäker över en speciell fläckaborttagning (t.ex. fett, bläck, blod, ...), kan du fråga en tvättfirma innan du gör ett eget försök.
Spara en originaletikett från det använda garnet till varje stickad modell och skriv upp vad du har stickat med det garnet. Då kan du alltid se hur du kan sköta ditt favoritplagg.